Fredag, hemresa
Nu är min jorden runt resa klar! Det har varit fantastiskt att få besöka alla dessa fina länder. Men det bästa landet tycker jag ändå är Thailand och skulle JÄTTE gärna kunna tänka mig att åka dit igen! Hoppas det varit kul att läsa om min resa :)
Danmark
Madagaskar
Thailand
Och tillslut Kina, hejdå Kina!
Torsdag, den förbjudna staden

En bild från idag
Hemma från shoppingen
Är hemma ifrån shopping turen nu. Det var fantastiskt! Om ni är i Kina så måste ni shoppa! Alla går runt i sånna klänningar på bilden här nedan, det är ganska populärt så jag tänkte att jag kunde köpa en själv och det gjorde jag :)
Gick in i en bokhandel också och köpte en bok så har läst lite om Kinas historia. Tänkte dela med mig lite:
De första spåren av en jordbruksbaserad kultur (Yangshao-kulturen) dateras till cirka 6000 f.Kr. Runt 3000 f.Kr. hade man redan gått över till en bronsålder där framförallt Longshan-kulturen är bland de mest kända. Dessa kulturer var hövdingstyrda stamsamhällen och det var tidigast runt 2000 f.Kr. Som det första kungadömet upprättades Xiadynastin, en dynasti vars existens i väst är omstridd och ses som mytisk, men som av kineser accepteras som verklig. Den påföljande Shangdynastin var tills relativt nyligen även den ansedd som rent mytisk till en av dess huvudstäder grävdes ut och kunde bekräfta de skrifta källorna som tidigare varit enda beviset för dess existens. Shangdynastins härskare var på många sätt lik de egyptiska faraonerna han var en schamankung som var absolut härskare över både världsliga och andliga frågor.
Efter Shangdynastins fall upprättades 1040 f.Kr. Zhoudynastin, det första och enda fullt utvecklade feodalsystem i Kinas historia. I och med Zhou infördes begreppet "Himlens mandat" som det som legitimerade den härskande monarkens styre. Härskaren var inte längre en gud i sig själv, som under Shang, utan som en "Himlens son" som styrde med den mer abstrakta "Himlens" tillåtelse. Detta kom genom Kinas historia att utnyttjas av såväl sittande härskare som upprorsmän för att antingen upprätthålla eller störta det styre som förespråkades.
Konceptet om ett Kina som ett enat rike uppstod däremot inte förrän 221 f.Kr. då kejsaren av Qin tog makten genom att med militära medel krossa allt motstånd och ena Kina under en kejsare. Den resulterande Qindynastin blev mycket kortlivad och splittrades efter kejsaren Qin Shi Huangs död 210 f.Kr. Arvet kejsaren av Qin lämnade efter sig var mycket påtagligt. Idén om ett enat Kina i form av ett kejsardöme hade slagit rot i det kinesiska medvetandet.
Under 2000 år varvades perioder av splittring och decentralisering med upprättandet av nya kejsardynastier med centralisering och många blomstringsperioder inom kultur, vetenskap och jordbruk. Inte förrän 1912, då den moderna Republiken Kina grundades upphörde den sista kejsardynastins (Qingdynastin) formella makt över Kina.
Nu är Kina ett bra och rikt land. Det är ju väldigt många som bor där och då går jobben åt ganska snabbt så om man får ett jobb så spelar det inte så jätte stor roll för vad det är för jobb
Onsdag och det är shopping time!
Eftersom Kina är känt för att vara en "shopping stad" så måste jag ju verkligen ut och shoppa!
Interjuv
Jag- Idag är det ju ganska varmt, hur mycket brukar igentligen temperaturen ligga på under sommaren och vintern?
Person som blir interjuvad- Under sommaren så brukar temperaturen ligga på ca 26°C och under vinter brukar det ligga på ca -4°C
J- Hur är det eran president Hu Jintao?
Psbi- Han är bra, han har bra åsikter o.s.v. Och själva landet styrs genom republik och det fungerar bra.
J- På många saker som säljs t.ex i Svergie står det ju Made in China på, varför tror du att det är så?
Psbi- Jag skulle gissa på att eftersom befolkningen ligger på ca 1 miljard här i Kina så måste landet försörja sig. Och det värkar vi ha lyckats med, för Kina är ju inget fattigt land.
J- Vilka länder gränsar Kina till och vad finns det för annan stor stad än huvudstaden?
Psbi- Kina gränsar till ca 12 länder och två stycken av dom är Indien och Mongoliet. En annan stor stad än huvudstaden är Shanghai, också en mycket fin stad.
Jag och personen som blev interjuvad pratade vidare lite om landet och jag fick lära mig t.ex:
♦ Det som produceras här i Kina är b.l.a bomull, citrusfrukter, ris, tomater, te, svin, koppar, bananer, jordnötter och nötkreaktur.
♦ Det finns ett märke som heter Yin och Yang (visste att det fanns ett men inte vad det står för) Yin symboliserar jorden, det mörka och kalla, fuktiga, passiva och kvinnliga. Yang symboliserar himlen, det ljusa och varma, torra, aktiva och manliga.

♦ I Kina så har man en så kallad Kinesisk religion
♦ Valutan är Yuan. 1 yuan= 100 fen

Kinas president
Besökt kinesiska muren
På kinseska så kallas denna långa mur för ChangCheng, vilket betyder "Den tiotusen Li långa muren". Den är ju inte tiotusen kilometer och har aldrig varit men på kinesika så symboliserar det för t.ex jättelång.
Ps. Med kineska tecken så heter den kinesiska muren såhär: 长城 Förresten så finns det över 3000 olika tecken när det gäller kinesika så det är rätt så omöjligt att lära sig alla.
Tråkigt att det var så mycket folk bara, men det är verkligen värt att se!
Ska bege mig ut och interjuva någon, får se om jag får mycket information om landet. Det hoppas jag verkligen!
Tisdag, andra dagen i Kina
God morgon! Idag är det min andra dag här i Kina, kom ju hit igår. Ska besöka kinesiska muren idag, så spännande! Hörs senare.
Måndag, jorden runt resa nummer 4, Kina
Har precis landat i Kinas huvudstad Peking (Bejinig). Det ligger inte så jätte lång bort ifrån Thailand eftersom Kina ligger i världsdelen Asien också men bara i Asiens östa sida.
Det är verkligen hur mycket folk som helst här! Befolkningen ligger ju på ca 1 miljard! Ofattbart.. Språket här är Kinesiska och mandarin men självklart pratar dom engelska med turister som jag, tur. Ska försöka ta mig till hotellet nu. Vi hörs senare eller imorgon.
En liten del av Peking
När jag ändå är igång så passar jag på att lägga in en bild på Kinas flagga och karta.
Fredag, hemresa
Idag är det fredag och jag ska resa hem till Svergie idag. Min tid här har varit UNDERBAR! Jag älskar verkligen Thailand. Jag rekomenderar verkligen att åka hit! Betyget blir: 5/5! Vi hörs på måndag när jag åker till Kina, det blir min sista resa! Lägger in lite bilder ifrån min resa
Sitter och solar
Tog med mig datan.. Sitter nu och solar med en tjej som också bor på mitt hotell. Hon kommer här ifrån men flydde när flodvågen inträffade. Hon har berättat lite fakta om Thailand och i slutet av detta inlägg ska jag skriva lite frågor som jag ställt henne och vad hon svarade.
Fakta:
♦ Thailand ligger i världsdelen Asien och huvudstaden är Bangkok. Thailand grannländer är Laos, Kombodja, Burma och Malaysia.
♦ Landet styrs genom regering.
♦ Thailands kung heter Phra Buddha Yodfa Chulalok och Thailands befolkning är mycket stolta över att ha han som kung, dom brukar faktiskt bära gula tröjor för hans skull. På deras mynt är det också bild på han, 1 svensk krona är 5 bath.
♦ Thailands klimat är lövskogsklimat. Det är ju väldigt mycket djungel här.
♦ Befolkningen ligger på ca 60 miljoner. Mest folk bor det i Bangkok och här i Pukhet.
♦ Produceras: Nötkreaktur, ris, bananer, majs, sockerrör, oliejepalmer, bunkol, kaffe, sojabönor och skogsprodukter.
♦ Religion: buddism.
Thailands kung
Interjuv:
Jag- Hur var det att vara här och uppleva denna katastrof?
Person som blir interjuvad- Det var hemskt, det hemskaste som jag varit med om.. Jag är bara glad att jag är vid liv och att ingen nära till mig dog.
J- Hur känner du för alla dom som förlorade någon?
Psbi- Jag sörjer med dom, jag kan aldrig föreställa mig hur det skulle vara i den sitsen. Och jag som bara tycker det var hemskt att uppleva det..
J- Hur känner du nu då när du återvänder hit?
Psbi- Jag är glad att det går så bra för Pukhet nu, att folket lyckats så bra. Jag är stolt över mitt land.
Torsdag morgon
Flodvågen
Katastrofen var unik såtillvida att den slog oerhört hårt även mot länder utanför det egentliga katastrofområdet. Bland kanske så många som 300 000 dödsoffer fanns även tusentals västerländska turister. Sverige var med 543 dödsoffer och cirka 1 500 skadade troligen det hårdast drabbade landet utanför Asien men även bland finländare, tyskar, engelsmän, danskar med flera krävde katastrofen hundratals offer. Detta gjorde att katastrofen uppmärksammades mer i västerländsk press än vad katastrofer i tredje världen brukar uppmärksammas. Jordbävningskatastrofen är en av de svåraste naturkatastroferna som drabbat världen senaste seklet.
Här närmar sig flodvågen Pukhet..¨
Och här träffar den staden
Här ser man b.l.a hur saker förstörs och hur människorna kämpar
Såhär såg det ut dagen efter katastrofen
Hopp efter att staden ska bli bättre så är nu Pukhet på fötter igen.
Kom hem nyss

Jag och några kompisar. Man fick inte ha skor på sig p.g.a elefanterna får ont då.


Sen fick man bada med dom :)
Wow säger jag bara!
Nu är jag hemma efter en lång dag med mycket upplevelser. Det hela började med att jag mötte upp båten vid en slags stor brygga. För att komma dit så åkte jag tuk-tuk, tuk-tuk är lite svårt att förklara vad det är så jag lägger upp en bild på vad en tuk-tuk är.
När båten stannat "långt" ute i Andamansjön så fick man sätta på sig cyklop och simfötter. Vattnet var verkligen turkost! Sedan fick jag i alla fall hoppas i vattnet. Det var verkligen en kul upplevelse! När alla snorklat klart så besökte vi en ö och där fick jag och alla andra turister från båten nudlar, vilket är Thailands nationalrätt, kan man väl säga i alla fall :).
Fick besöka det här stället också, så magiskt!
Imorgon ska jag rida på elefanter! Längtar!!! Hörs imorgon (onsdag).
Snorkling på gång, tisdag
Måndag jorden runt resa nummer 3, Thailand
Ps. Nackdelen med att åka hit, enlig många är den långa flygresan som ligger på 10-13 timmar, insekterna och trafiken (trafiken är som värst i Bangkok). Men det där med flygresan har jag ingenting imot eftersom att jag älskar att flyga!

I flyget

En äcklig insekt som jag såg på gatan!?

Mycket trafik!
Fredag, hejdå Madagaskar
Kommentar från mig om Madagaskar:
Mitt resemål hit var väl ingen stor händelse i mitt liv. Jag tycker inte att Madagaskar har så mycket att ge och det finns inte så mycket att se. Det är väl inget bra land om man vill åka på semester med familjen. Men landet är annars väldigt fint och det är kul att bara gå runt och kolla. Betydet blir för min del, 2/5.
Vi hörs på måndag när jag åker till Thailand!

Hejdå Madagaskar! Kommer sakna de fina stränderna! Även om det sägs vara finare i Thailand.
Interjuven gick prima!
Jag- Hur känns det att bo här på Madagaskar?
Person som blir interjuvad- Även om det är är ett ganska fattit land, så gillar jag att det är så fridfullt här och att det inte är för varmt eller kallt utan helt lagom. Miljön och klimatet är också väldigt bra.
J- Tror du någonsin att det skulle bli kris när det gäller mat o.s.v?
Psbi- Nej.
J- Motivera gärna ditt svar.
Psbi- P.g.a här på Madagaskar så produceras det b.l.a nötkreaktur, bananer, ris, oliver, kryddor och kaffe.
J- Tycker du att det är rätt att landet styrs genom republik?
Psbi- Ja, våran president är bra.
Det var allt för mig, imorgon åker jag hem. Sen på måndag blir det Thailand! :)
Onsdag, har forskat om landets historia
Har precis kommit innan för dörren i mitt hotellrum. Det gick jätte bra att forska om landets historia och jag fick reda på en hel del! Jag tänkte nu berätta lite..
Madagaskar har varit bebott relativt kort tid, sedan någon gång mellan 200-talet och 500-talet e.Kr. Ungefär samtidigt anlände sjöfarare från Sydostasien (den indonesiska övärlden) och bantufolk från det afrikanska fastlandet. I inhemsk, muntlig historisk litteratur nämns dock ett tidigare folk kallat Mikea.
På 700-talet anlade arabiska sjöfarare handelsstationer längs öns nordvästra kust. Det är också från araberna vi har de tidigaste skriftliga källorna om öns historia. Så småningom började öns olika kungadömen upprätta handelsförbindelser med stadsstater Sofala, Kilwa, Mombasa och Zanzibar på swahilikusten. Sakalavariket var länge det mäktigaste av dessa kunga- och hövdingadömen.
År 1500 anlände det första portugisiska skeppet till ön, men man lyckades aldrig i sina försök att upprätta en koloni där.
Under slutet av 1600-talet och början av 1700-talet var ön ökänd för sina pirater. Utöver Saklavariket på västra ön blomstrade under den här perioden Betsimisaraka i öster och det lilla kungadömet Merina i de otillgängliga centrala delarna av ön. Under slutet av 1700-talet började dock Merina expandera genom erövringar och ingiften i andra kungahus, och snart kontrollerade Merina i stort sett hela ön. Vid kung Andrianampoinimerinas död kontrollerade han ungefär två tredjedelar av ön och ön var i princip enad under hans efterträdare Radama I. Under drottning Ranavalona I:s regeringstid blev landet, som tidigare haft kontakter med Storbritannien och Frankrike, mer isolerat för att sedan åter öppnas upp efter hennes död 1861. Merinarikets välde varade i drygt hundra år, innan ön 1895 blev ett franskt protektorat och året därpå en koloni. Merinarikets sista regent, drottning Ranavalona III och hennes familj skickades i exil till Algeriet.
Under 1930-talet fanns önskemål från anti-semitiska kretsar om att deportera alla judar ifrån Europa dit, vilket kallades för Madagaskarplanen. Denna plan genomfördes aldrig. Landet återfick sin självständighet 1960. 1992 - 93 hölls demokratiska val, vilket avslutade 17 års enparti-styre. 1997 vann 1970- och 1980-talens ledare, Didier Ratsiraka, presidentvalet, men förlorade 2001 mot Marc Ravalomanana. Den 14 mars 2009 uppgav ett antal medier att Marc Ravalomanana och regeringen hade avsatts av oppositionen.
Hoppas ni fått veta lika mycket om Madagaskars historia som jag gjort. Imorgon är det torsdag och så ska jag interjuva någon här i huvudstaden om hur den tycker att det är att bo här i Madagaskar.
Innan jag går och lägger mig


Hemma från pratstunden med guiden
Nu är jag äntligen hemma efter en låååång dag! Jag har verkligen lärt mig sjukt mycket. Medans jag fick veta massa saker så satt vi på ett lunchställe. Madagaskar har ingen speciell nationalrätt så det fick bara bli kött och potatis med sås för mig. Efter vi ätit tog guiden mig till det här stället nedanför:
Tyvärr minns jag inte namnet. Men det är i alla fall som en loppis.
Så himla fint det är där, verkligen!
♦Jag lärde mig b.l.a att det finns inte så mycket mera stora städer på ön Madagaskar än huvudstaden. Madagaskar gränsar till länderna Mocambique, Mauritius och Comborena.
♦Landets styrs genom republik, republik är när det är te.x när en president styr landet. Och Madagaskars president heter Andry Rajoelina. Madagaskars president
♦Religionen är: Katoliker, alltså det betyder kristna.
Imorgon ska jag besöka ett biblotek som ligger här i huvudstaden där jag befinner mig. Hade tänkt mig att forska om landets historia.
Tisdag förmiddag
Framme vid hotellet


Gorillan lemurer och blommar orkidé
Måndag, jorden runt resa nummer 2.
Har precis landat i Madagaskar, Antananrivo. Flygbolaget Air Madagascar tog jag mig med hit, det tog ca 12 timmar. Varför det tar så långt tid beror på att Madagaskar ligger i världsdelen Afrika. Det första som jag la märke till och kom ut var att det inte var lika varmt som jag hade trott, jag trodde att temperaturen skulle iallafall skulle ligga över 20+. Men temperaturen ligger "bara" på 14°C och det är faktikst normalt för Madagaskar, förvånande. I genomsnitt på vintern burkar temperaturen ligga på ca 20°C. Alltså inte minusgrader! Sjukt att det är varmare på vintern än på sommaren.
Sitter faktiskt i taxin just nu påväg till Hotel Carlton. Taxi-föraren berättade för mig att man talar malagassiska, franska och engelska. Det är verkligen bra att dom kan engelska här, annars vet jag inte hur jag hade klarat mig! Ville bara få det klart för er att dom pratar engelska här i Madagaskar om ni nu inte kan malagassiska eller franska.
Mitt hotell
Några timmar efter Tivoli

Fint väder mitt inne i huvudstaden Köpenhamn

En riktigt rolig "karusell" ifrån Tivoli, dock från baksidan av Tivoli. Har inga bilder från innuti.
Torsdag morgon, dags för Tivoli
Idag blir det Tivoli för min del, vi hörs om några timmar!
Onsdag eftermiddag
Vilken fantisk dag det har varit! Jag har fått lära mig så mycket saker om landet. Jag kan börja med att berätta lite smått om landet o.s.v och jag avslutar med historia. Verkligen tack till min tjejkompis som berättade allt det här!
Lite om landet:
Befolkningen ligger ju på ca 5,3 miljoner som jag redan berättat. Men nu till det jag inte berättat..
Danmark gränsar till länderna Svergie, Norge, Tyskland och Nederländerna. Stora städer förrutom huvudstaden är Ålborg, Odense, Kolding, Esbjerg och Århus. Och landet styrs genom monarki vilket är när det är en kunglig som bestämmer vilket är i Danmarks fall oftast drottningen. I Danmark är man oftast protostanter, alltså krisnta. Det vanligaste som produceras i Danmark är b.l.a: pumpar, mätinstrument, läkemedel, ost, naturgas, möbler, leksaker, fisk, skaldjur, svin, foder och öl. Något både min kompis och jag rekomenderar att besöka medans ni är i Danmark är verkligen Danmarks fina sandstränder, Legoland, H.C. Andersens museum, tivoli och den lille havfrue statyn.
Landets flagga och karta:
Landets historia:
Danmark var ju med i första världskriget.. Men också i andra världskriget, men jag berättar lite kort om första världskriget. Danmark blev indraget i första världskriget den 5 agusti 1914. Tyskland hade börjat själva lägga ut minor den 4 agusti 1914 och på morgonen därpå blev den danska regeringen tillfrågad om danskarna själva ville minera Stora Bält för att sedan hinda den brittiska flottan att ta sig in i Östersjön. Under kriget så kunde Danmark alltså exportera livsmedel till både Tyskland och Storbritanninen.
Danmark övergav sin neutralitet efter andra världskriget tagit slut och Danmark blev då en av de ursprungliga medlemmarna i NATO och FM. De första nordiska land som anslöt sig till dåvarande EG vilket är dagens EU var Danmark, Danmark anslötsig till dåvarande EG år 1973. Danmark har inte infört euro som valuta utan kör på "krone".
Drottningen
Jag valde att berätta lite kort om när Margrethe II tillträdde. Margrethe är alltså Danmarks nuvarande drottning och hennes fullständiga namn är: Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid. Margrethe föddes den 16 april år 1940 på Amalienborgs slott som ligger i Köpenhamn. Men Margrethe blev först drottning år 1972 och är det fortfarande idag. Margrethe är också en väldigt begåvad konstnär. Hur Margrethe har påvärkat Danmark och dess befolkning är på så sätt att alla tycker hon har ett väldigt stort och vänligt hjärta. Hon tar bra beslut och det hjälper också Danmark till att bli ett bättre land. Danmark har gått igenom en hel del under åren men de är ju kända för sin snälla personlighet som det kommit långt med. Det finns inte så jätte mycket mer att berätta om landets historia för min del för jag tycker det var roligt att skriva om drottingen för hon är så god hjärtad.
Hemma från promenaden
Äntligen hemma! Oj oj oj vilken upplevelse det har varit att vandra runt här i Köpenhamn! Fick bland annat se en staty på den berömda författaren H.C. Andersen som har skrivit bland annat Den fula ankungen. Den fula ankungen ska alltså föreställa han som barn har jag hört från en man som jag träffade på min vandring i dag, han pratade danska, vilket är det enda språket man talar här i Danmark men med olika dialekter (beror på vart man kommer ifrån).
Bilder på mig och H.C. Andersen statyn
Efter jag besökt den berömda H.C. Andersen statyn så var jag rätt så hungrig, jag gick in på en jätte fin resturang som jag tyvärr inte minns namnet på. Men jag åt iallafall de berömda fläskesvären med bruna potatisar (potatisar med smält/bränt socker). Jätte gott verkligen! Väldigt många omkring mig drack ölen Tuborg och Carlsberg som Danmark är skaparna till men jag är ju minderårig så jag fick nöja mig med en Coca Cola, men det gick lika bra det :).
Imorgon blir jag inte själv på promenad iallafall, jag och en gammal tjejkompis ska gå runt i Köpenhamn och hon ska berätta om lite historia, befolknig och lite mer viktiga saker om landet. Hejdå, hörs imorgon!
Tisdag förmiddag
3 timmar senare
Befinner mig just nu i mitt hotellrum, hotellet The Square fick det bli för min del. Helt okej kostnad med bara några minuters promenad till nöjesfältet Tivoli och till Hovbengården. Utsikten är fantastisk.
Flygresan tog omkring en timme och det tog inte alls lång tid att komma till hotellet. Danmark ligger ju i samma världsdel som Svergie, i Europa. Befolkningen i Danmark ligger på ungefär 5,3 miljoner och ungefär 1,1 miljoner människor på i Danmarks huvudstad Köpenhamn eller som det heter på danska: København. Man har ju hört att Danmark är känd för sin gästfrihet, den röda korven, alltså pölse bland annat också för sin öl (Carlsberg och Tuborg) men också för Legoland som säkert många hörst talas om. Tyvärr har jag inte möjligheten att besöka Legoland p.g.a jag inte kommer befinna mig i Jylland utan i Köpenhamn. Men jag får ju tillgång till en hel del andra saker.
Nu ska jag sova, klockan är faktiskt rätt så mycket, men imorgon när det är tisdag berättar jag en hel del som jag upplevt.